مجله سلامت

اخبار و دانستنیهای حوزه سلامت



گلاب و این همه خواص بی شمار!!!

گلاب و این همه خواص بی شمار!!!


نکات مهمی که باید در مورد گلاب و فواید فوق العاده آن بدانید.
 
گلاب را می توان معجزه طبیعت نامید خواص و فواید بسیاری در این عصاره قرار دارد که در درمان بسیاری از درد ها و بیماری ها می تواند موثر باشد. این گل بهاری از اواسط اردیبهشت تا اواخر خرداد رویش دارد و از خواص درمانی فراوانی برخوردار است.
گلاب معروفترین نوع عرقیات است که از گل سرخ گرفته می شود. گفته می شود که حضرت محمد(ص) از عطر این گل استفاده می نمودند و به همین دلیل گل سرخ را با نام گل محمدی نیز می شناسند.
گلاب بعد از سکنجبین بیشترین مصرف را در بین مردم در قدیم داشته و امروزه نیز مصرف فراوانی دارد. گلاب یکی از نوشیدنی های پرمصرف در طب سنتی است. گلاب طبع میانه تا حدودی رو به خنکی دارد. بنابراین برای اکثر افراد مصرف آن توصیه می شود و عارضه خاصی ندارد.
 طبیعت گلاب گرم است و مقوی معده، قلب، کبد و اعصاب بوده و آرامبخشی قوی به حساب می آید. به همین دلیل است که قدیمی ترها مصرف گلاب را در روزهای سخت و پرتنش لازم می دانستند. این مایع خوشبو و معطر تا حدودی تحریک کننده جریان خون بوده و بافت پوست را به تولید سلول های جدید تحریک می کند.

گلاب و فواید فوق العاده آن 
فواید مصرف گلاب
* گلاب در طب سنتی ایرانی دارای خواص فراوانی است که مهم ترین آن آرام بخش بودن آن است. شاید به همین دلیل است که در مراسم عزاداری از آن استفاده می شود.
* گلاب علاوه بر خاصیت آرام بخشی ضد استرس هم هست. همچنین به دلیل تقویت سیستم عصبی، مصرف آن یا بوئیدن آن در درمان بسیاری از سردردها هم کاربرد دارد.
*  به هنگام شب برای رفع بی خوابی موثر است. از طرفی برای کاهش خستگی می توان آن را مصرف کرد.
*  برای تقویت لثه توصیه می شود. حتی برای بهبود آفت های دهان کاربرد دارد.
* گلاب به عنوان یک پاک کننده مناسب برای پوست قابل استفاده است و به شادابی پوست  کمک می کند.
* گلاب برای معده و مخصوصاً دهانه معده مفید است، بنابراین می تواند در رفع نفخ یا ریفلاکس موثر باشد. 
* گلاب برای مجاری هوایی و ریه ها نیز مفید است. نرم کننده و لینت دهنده مجاری هوایی و گلو و حلق است. بخصوص برای افرادی که در شغلشان زیاد از حنجره خود استفاده می کنند نظیر مداحان و خوانندگان، آموزگاران، قاریان و امثالهم مفید است.
* گلاب در طب سنتی ایرانی دارای خواص فراوانی است که مهم ترین آن آرام بخش بودن آن است. شاید به همین دلیل است که در مراسم عزاداری از آن استفاده می شود
* یکی از دلایلی که در مراسم عزاداری و سوگواری اموات از گلاب استفاده می کنند این است که مزاج افراد مصیبت دیده که معمولاً دچار استرس، بی خوابی و پرفعالیتی و لذا حرارت بالا شده اند را رو به خنکی و تعدیل برده؛ بوی آن برای قلب و مغز مفید، آرام بخش و تسکین دهنده است؛ طعم آن مورد پسند ذائقه و گوارا بوده، اشتها را که معمولاً در هنگام بروز استرس و غم مختل می شود تحریک نموده؛ باعث تسکین حلق و حنجره و صدا نیز می شود.
* از آنجایی که طبع گلاب رو به خنکی است برای سوزش مجاری ادراری هم مفید است. در خیلی از موارد، سوزش ادرار به دلیل عفونت نبوده بلکه به دلیل گرمی مزاج یا افزایش ماده صفرا در خون و ادرار می باشد که گلاب در این موارد کمک کننده خوبی است.
* کسانی که در معرض حرارت بالای مزاج می باشند (استرس، عصبانیت زیاد، بی خوابی، گرمی مزاج پایه، مصرف گرمی جات، فصول یا مناطق گرمسیر)، از مصرف گلاب یا شستشوی بدن با گلاب نفع زیادتری می برند. 
* برای شخص تب دار توصیه می شود گلاب خنک (یخچالی یا با یخ) بنوشند و یا اینکه در ظرفی به همراه آب ریخته، پارچه ای را با آن آغشته کنند و دست و پاها و صورت را با آن شستشو دهند (پاشویه، بدن شویه)؛ مخصوصاً توصیه می شود ناحیه کبد (بالا و راست شکم) که نیاز بیشتری به خنک شدن دارد (چون کبد عضو گرمی است) را با پارچه آغشته به گلاب خنک نمایند.
* گلاب برای تقویت قوای عمومی بدن موثر است و باعث تجدید انرژی در بدن می شود. بوییدن و خوردن آن برای افرادی که در ایام امتحانات هستند، توصیه می شود.
* گلاب همچنین برای کسانی که سردرد ناشی از گرمی و چشم درد و سرخی چشم دارند موثر است. در این گونه موارد بوییدن، شستشو و اسپری کردن به ناحیه سر نیز بسیار موثر واقع می شود.
* غرغره کردن گلاب برای کاهش التهابات و سرخی حلق، کام، لوزه ها و حنجره موثر است. در افرادی که به علت گرمی مزاج، دچار خشکی مخاط و خونریزی (مثلاً در لثه یا مخاط دهان و بینی) می شوند، خوردن، استنشاق کردن (مکش از طریق بینی) و دهان شویه با گلاب بسیار توصیه می شود.
 


طرز تهیه گلاب:
مقداری گل محمدی را در ظرف در بسته خاصی که بهتر است سفالی باشد ریخته همراه مقادیری آب با شعله ملایم می پزند. بخارات حاصل از جوشیدن را در ظرف دیگری خنک کرده (با روش میعان)، جمع آوری می کنند. ماده حاصله گلاب و اسانس می باشد.
در صورتی که داخل گلاب حاصل، مجدداً گل ریخته و جوشانده شود، اصطلاحاً گلاب دو آتشه به دست می آید که ماده موثره بیشتر و طعم و بوی تندتری دارد.

طرز تهیه شربت گلاب:
یک شربت بسیار مفید که به سادگی می توان از گلاب تهیه کرد «جلاب» است. برای تهیه، به اندازه یک واحد شکر یا نبات و حدود سه واحد گلاب را در یک ظرف ریخته تا حل شود. سپس روی حرارت ملایم قرار دهید تا کمی بجوشد. به آرامی کف روی آن را بگیرید. وقتی حجم آن به نصف رسید کمی زعفران به آن بیفزایید بعد از این که کمی جوش خورد از روی شعله برداشته، مایه شربت عسلی شکلی که به دست می آید همان جلاب است که خواص گلاب و زعفران هر دو را دارد. می توان برای ایجاد تنوع و افزودن خواص جلاب، مقداری عرق گل گاوزبان، بیدمشک، کاسنی یا بهارنارنج (حدود 1 واحد) به شربت اولیه اضافه نموده و سپس عملیات جوشاندن انجام شود. به این ترتیب، خواص این  گیاهان دارویی نیز به جلاب اضافه می شود از جمله تقویت مغز و اعصاب، رفع خستگی، شادی بخشی و تفریح و بهبوددهندگی عملکرد ریه، کبد و قلب. بنابراین برای بیماری های روحی، روانی و افسردگی ها و نیز برای حالات ترس و اضطراب، فکر و خیال و همچنین بهبود عملکرد گوارشی، تنفسی و قلبی عروقی انسان بسیار مفید است.
 
چه کسانی باید در مصرف گلاب احتیاط کنند؟
افرادی که دچار اسهال شدید هستند یا زخم گوارشی و نفخ شدید دارند، همچنین کسانی که دچار بواسیر یا هموروئید می باشند بهتر است از گلاب استفاده نکنند

تقويت لثه با گلاب

درمانگران طب سنتي براي افزايش استحکام و تقويت لثه قرقره گلاب را توصيه مي‌کنند. آنها بر اين باورند که نگه‌داشتن گلاب در دهان و قرقره کردن آن علاوه بر استحکام لثه به درمان برفک و آفت دهاني هم کمک مي‌کند و سرعت از بين رفتن آلودگي‌ها و باکتري‌ها را در دهان بيشتر مي‌کنند.

شیوه نگهداری گلاب

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که برای نگهداری گلاب بهتر است آن را درون ظرفی پاستوریزه و کاملا تمیز نگهداری کرد. در صورتی که گلاب به صورت صنعتی تهیه شده باشد بهتر است آن را در همان ظرف اولیه نگهداری کنید اما دقت داشته باشید که در ظرف را کاملا بسته و آن را در محیطي خنک و دور از تابش نور خورشید قرار دهید. به این ترتیب با گذشت زمان تغییری در خواص درمانی، عطر و طعم گلاب ایجاد نمی‌شود و برای مدت‌های طولانی قابل استفاده است.

کاهش خستگي و تقويت قلب

با نزديک شدن تابستان علاوه بر گرمي هوا ميزان حرارت دروني بدن نيز افزايش مي‌يابد و اين مسئله مي‌تواند تاثير زيادي در خستگي جسمي افراد داشته باشد. يکي از روش‌هاي طبيعي و موثر براي افزايش نشاط و کاهش خستگي بدن گنجاندن عرقيجات گياهي همچون گلاب خنک به برنامه غذايي است. نوشيدن گلاب خنک در تابستان و حتي ماه‌هاي پيش از شروع تابستان به کاهش ميزان حرارت بدن و همين‌طور تقويت بدن و افزايش توان بدن کمک مي‌کند. البته بايد توجه داشت که بهتر است براي مصرف روزانه گلاب حتما با يک متخصص طب سنتي مشورت و متناسب با نوع مزاج براي مصرف اين عرق گياهي اقدام کرد.

گلاب طبيعي را بشناسيم

از جمله ويژگي‌هاي گلاب مرغوب و خوب شفافيت، صافي و بيرنگي آن است. گلاب باکيفيت هرگز ناخالصي ندارد و بافت آن کاملا همگن است. طعم گلاب مرغوب و سنتي که خواص درماني و دارويي دارد لطيف، سبک و مايل به تلخي است. علاوه بر اين وقتي به ظاهر گلاب نگاه مي‌کنيد کاملا شفاف است و هيچ‌گونه ناخالصي در آن ديده نمي‌شود. يکي ديگر از راه‌هاي شناسايي گلاب سنتي و مرغوب آن است که مقدار کمي از آن را کف دستتان بريزيد. اگر با همين مقدار کم، عطر گلاب فضاي اتاق و محيط اطراف شما را پر کرد و همه متوجه عطر و بوي آن شدند نشانه‌اي از خالص بودن و باکيفيت بودن گلاب است. تمام این فاکتورها در کنار هم، نشان دهنده مرغوبیت و کیفیت مناسب گلاب است. بنابراین هنگامي که در مورد یکی از این فاکتورها تردید کردید باید درباره  میزان خلوص و طبیعی بودن گلاب و اسانس به کار رفته در آن یا شرایط تهیه و تولید آن، بیشتر تحقیق کنید.


بهبود پوست‌هاي خشک با گلاب

يکي از کاربردهاي مهم گلاب بهبود و درمان پوست‌هاي خشک و حساس است. ماسک کردن گلاب روي پوست يا جايگزين کردن آن به جاي شيرپاک‌کن توسط افرادي که پوست خشک يا حساس دارند موجب مي‌شود تا به مرور پوست آنها طراوت و نشاط خود را به دست آورد. بهترين روش براي ماسک کردن گلاب روي پوست آن است که پارچه‌اي نخي و تميز را به گلاب خالص آغشته کنيد و آن را براي 20 دقيقه روي صورت‌تان بگذاريد. اين کار بعد از هر بار استحمام تاثير درماني بيشتري دارد. ضمن آنکه گلاب به دليل خاصيت ضدعفوني‌کننده‌اي که دارد به پاکسازي منافذ پوست کمک مي‌کند و مانع از بروز جوش‌هاي چرکي، آکنه و دانه‌هاي سرسياه روي پوست مي‌شود.

گلاب جوش صورت را خوب می‌کند؟

در منابع مختلفي به کاربردهاي گلاب و خواص درماني آن به صورت موضعي و خوراکي اشاره شده است. برخي از اين نسخه‌ها را با هم مرور مي‌کنيم:

• يکي از نسخه‌هاي طبيعي براي از بين بردن جوش‌ها استفاده از ترکيب گلاب با جوش‌شيرين است. درمانگران به مراجعان خود توصيه مي‌کردند اين مرهم را شب روي جوش‌ها بگذارند و صبح آن را بشويند.
• در برخي از منابع طب سنتي براي رفع خستگي و درد چشم، اين ناحيه را با گلاب مرغوب و خالص شست‌وشو مي‌دادند.
• برخي از درمانگران شيوه‌هاي طبيعي درمان مصرف گلاب داغ را براي درمان و رفع درد معده، درد شکم و نفخ بسيار مفيد مي‌دانند. به گفته اين درمانگران نوشيدن گلاب داغ بعد از جراحي‌هاي دستگاه گوارش که موجب کم‌کاري و فلج روده‌ها و نفخ آنها مي‌شود، بسيار کارساز است.
• افرادي که دچار التهاب و تورم حنجره هستند با قرقره گردن گلاب مي‌توانند اين التهاب‌ها را تا حد زيادي کاهش دهند.
• افرادي که به رماتيسم مبتلا هستند مي‌توانند با ماساژ ترکيبي از روغن زيتون و گلاب بر مفاصل و استخوان‌ها به کاهش درد و افزايش ميزان جريان خون کمک کنند.

نسخه‌اي براي تشخيص گلاب تقلبي

بسیاری از مردم بر این باورند که اگر گلاب را با روغن بادام یا زیتون ترکیب کرده و  همچنان عطر و بوی گلاب قابل استشمام باشد ، این امر نشان‌دهنده مرغوب بودن گلاب و کیفیت خوب آن است و اگر پس از ترکیب گلاب با یکی از این روغن‌ها، عطر و بوی گل سرخ استشمام نشود، این مسئله نشان دهنده نوع تقلبی و کم‌فایده بودن گلاب است. این نکته اگرچه شیوه‌ای است که هنوز هم برخی مردم از آن برای شناسایی کیفیت گلاب استفاده می‌کنند اما باید توجه داشت که گلاب‌ها به ویژه گلاب‌های صنعتی امروزه به دو حالت گلاب‌های سنگین و گلاب‌های سبک که میزان خلوص اسانس گل سرخ در آنها متفاوت است، تولید می‌شوند..


    به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
تلگرام فیش بوک اینستاگرام لینکداین تویتر

    برچسب ها


    دیدگاه شما



ثبت دیدگاه


فروشگاه و تعمیرگاه کولر اتومبل خلیل
فروشگاه اینترنتی چارقد و روسری و پوشاک زنانه